Vakantiehuis bij Kruger Park Zuidelijk Afrika Meer bezienswaardigheden in Zuid-Afrika

Meer over Zuid-Afrika

St. Lucia / iSimangaliso Wetland Park
St. Lucia ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika en uitvalsbasis voor het iSimangaliso Wetland Park. Dit is het grootste wetland reserve van de wereld en grenst aan Mozambique. iSimangaliso Wetland Park staat op de UNESCO wereld erfgoedlijst. Bijzonder is dat het zout in het Wetland voor de nijlpaarden en krokodillen geen probleem is.

Zululand
Zululand is het moederland van de Zulu’s beslaat het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal. Rond 1800 domineerden de Zulu’s het zuidelijke deel van Afrika. Rond 1888 bezetten de Britten Zululand. Hierna maakte het deel uit van de kolonie Natal. In 1944 werden KwaZulu en Natal samengevoegd tot de provincie KwaZulu-Natal.

Hluhluwe natuurreservaat
Het Hluhluwe natuurreservaat bevindt zich ongeveer 370 km ten noorden van Durban. Door middel van een corridor staat het reservaat in verbinding met het Umfolozipark. Op deze manier kan het wild vrijelijk tussen de twee parken bewegen. Het park staat vooral bekend om de neushoorns, daarnaast zijn er olifanten en giraffen te bewonderen. Door de gevarieerde vegetatie -bos, bosland, savanne en grasland- is het landschappelijk uniek.

Port Elizabeth
Oorspronkelijk was Port Elizabeth een kleine legerpost (1799), opgericht ter bescherming van de eerste Britse kolonisten in dit gebied, de toenmalige gouverneur van de Kaap, Sir Rufane Donkin, noemde de vestiging naar zijn vrouw Elizabeth. Nu is het de grootste stad van de oostelijke Kaapprovincie en de derde haven van het land. Naast de historische monumenten staat Port Elizabeth bekend om de lange, hete zomerdagen, de goudkleurige stranden en de zwoele tropische nachten..

Stellenbosch
Stellenbosch, gesticht in 1679 tijdens de V.O.C. periode, is beroemd om de wijnen. In de omgeving van het stadje liggen ruim twintig wijnboerderijen met grote namen als Blauwklippen, Neethlingshof en Simonsig. De meeste wijnboerderijen liggen landschappelijk prachtig en zijn ook om architektonische redenen zeker het bezoeken waard. Deze plaats is niet alleen bekend vanwege de wijnen die er zo overvloedig worden geproduceerd, maar ook vanwege de universiteit die in het stadje is gevestigd. Deze was decennia lang de alma mater van de Afrikaanse elite. Menig minister en staatspresident heeft hier zijn opleiding genoten. De studenten, die in Zuid-Afrika bekend staan als die maties, zorgen voor een levendige sfeer in Stellenbosch. De stad is door de jaren heen goed bewaard gebleven en er zijn vele bouwstijlen te vinden.

De tuinroute
Het volgen van de ‘Garden Route’ of tuinroute betekent het maken van een lange boeiende reis langs de zuidelijke kuststrook van de West-Kaap- en Oost-Kaapprovincie. Onderweg komt u door schilderachtige dorpen en gehuchten, die van elkaar gescheiden zijn door grote stukken prachtige natuur. U kunt tijdens deze route eindeloze stranden, rotsige schiereilanden, meren, lagunes, bergketens en donkere regenbossen verwachten.

Tijdens deze route zult u ook het plaatsje Knysna aandoen. Dit charmante kustplaatsje is al vele jaren het centrum van de Zuid-Afrikaanse hardhoutwinning. De streek van Knysna hoort tot de landschappelijke hoogtepunten van de Tuinroute. Voorts komt u langs Plettenberg Baai. ‘Plett’, zoals het kortweg heet, is een van de meest exclusieve vakantie-oorden van het land. Maar zelfs de opzichtige vakantiehuizen van de welgestelden uit het buitenland doen eigenlijk nauwelijks afbreuk aan de schoonheid van dit gebied. Ook Wilderness is zeker een bezoek waard. Vanaf deze plaats tot aan het Natuurreservaat Goukamma strekt zich langs de kust een uniek gebied uit, het Nationale Merengebied van Wilderness. Dit is het eerste natuurlandschap van deze soort dat een dergelijke status kreeg toegewezen.

Tevens staat dit gebied bekend om zijn groot aantal vogelsoorten, van de 95 soorten watervogels die in Zuid-Afrika zijn waargenomen, kan men maar liefst 75 soorten op de meren van dit gebied aantreffen. De struisvogelboerderijen van Oudtshoorn zijn ook zeker een bezienswaardigheid. In de Victoriaanse tijd was Oudtshoorn al het centrum van de struisvogelindustrie, die veren leverde aan alle modehuizen van de wereld. Tegenwoordig is het fokken van struisvogels nog steeds een bloeiende industrie. De vraag naar veren is dan wel gedaald, voor de huid van deze wonderlijke vogel bestaat een grote en groeiende markt.

De wijnroute
Buiten Europa en het Middenoosten liggen de oudste wijngaarden in de Kaapprovincie. Sinds februari 1659, toen de eerste druiven van de Kaap werden geperst, is wijn net zozeer tot symbool van de Kaap geworden als de Tafelberg dat is. Enkele van de beste hedendaagse wijngaarden hebben dan ook een lange historie: ze produceren al meer dan 300 jaar wijnen van hoge kwaliteit. Tegenwoordig kan de wijndrinker kiezen uit 2.100 verschillende wijnen. Gedurende deze route is er gelegenheid om zelf een wijnproeverij te bezoeken, waar u zelf kunt genieten van een van de vele wijnen. Ook een bezoek aan het plaatsje Worcester en aan het historische Swellendam is aan te raden. Swellendam is een van de oudste (omstreeks 1750) en meest elegante plaats van de vele historische stadjes, die de Kaapprovincie rijk is.

Kaapstad
Toen Jan van Riebeeck in 1652 in de Kaapprovincie aanlegde, kwamen de inheemse en de Europese culturen voor het eerst met elkaar in contact. Deze botsing van culturen en het importeren van slaven door de VOC zorgden ervoor dat het Kaapse schiereiland cultureel gezien de meeste verscheidenheid vertoont. Ook in kunsthistorisch opzicht neemt het Kaapse schiereiland een eigen plaats in. De Kaaps- Hollandse bouwstijl werd er ontwikkeld en kwam daar tot volle bloei. De oudste Europese nederzettingen van Zuid-Afrika zijn in dit gebied te vinden en ze zijn geheel in tegenstelling met hun strakke en nieuwer- wetse tegenhangers in de Transvaal of de Vrijstaat.

In het centrum van Kaapstad staat het imposante Kasteel de Goede Hoop. Het kasteel heeft tien meter hoge muren en vijf bastions, elk genoemd naar een titel van de prins van Oranje. Ook tegenwoordig is het kasteel nog in gebruik als militair hoofdkwartier. Tevens huisvest het een militair en maritiem museum. Wanneer u Kaapstad bezoekt, kunt u de imposante Tafelberg (1.086 m) niet missen. Het is een afgevlakt, 1.000 m hoog blok van gelaagd zandsteen. Voor de inwoners van Kaapstad is het een symbool dat hen na aan het hart ligt. De kabelbaan vervoert per dag gemiddeld 1.500 personen naar de top. Voor de gene die over voldoende doorzettingsvermogen beschikken is het ook mogelijk om te voet de berg op te gaan.

Er zijn honderden wegen die naar de top leiden. Op de oostelijke helling van de Tafelberg liggen bij Kirstenbosch de Nationale Botanische Tuinen. Hier kan men genieten van de bloemenpracht van dit deel van Afrika. Er worden zo’n 10.000 soorten gekwekt in een tuincomplex van 560 ha. Tijdens een verblijf in Kaapstad, mag een bezoek aan Kaap de Goede Hoop natuurlijk niet ontbreken. Op weg naar het meest zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika komt u door het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop. De belangrijkste attractie is de Cape Point vuurtoren. De eerste vuurtoren werd gebouwd in 1857, maar in 1911 werd een modernere iets dichter bij het water gebouwd. Een grote toeristenattractie van Kaapstad is de Victoria & Alfred Waterfront. Gelegen aan het havenfront van de stad zijn hier talloze winkels, restaurants, vooral visrestaurants, een scheepvaartmuseum, bioscoop en markten gevestigd.